U četvratak 11. lipnja 2015. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu je obilježen zadnji tjedan nastave studenata treće godine preddiplomskog studija sociologije. Radi o prvoj upisanoj generaciji studenata sociologije u akademskoj godini 2012./2013., a ujedno i prvim budućim prvostupnicima sveučilišnog studija sociologije. Zajedničko okupljanje započelo je s molitvom koju je pripremio veleč. Novak, a koje su studentice Ana Brkić i Marija Žagmešter pročitale i uvele okupljene u sam susret. Potom se studentima obratio pročelnik Odjela za sociologiju Gordan Črpić osvrnuvši se na same početke stvaranja studija te naglasio vrijednost studenata za razvoj sveučilišne zajednice koja se nastavlja izgrađivati i na diplomskoj razini. Okupljene je pozdravila i voditeljica godišta Ivana Brstilo pohvalivši uključenost studenata u različita tijela Sveučilišta te njihov akademski rad i zalaganje za buduće generacije kao nositelje identiteta Sveučilišta. Potom su sami studenti prikazali film koji su vlastitim trudom i radom napravili (posebne zasluge idu studentici Matei Milak koja je sav sadržaj montirala), a u kojem su na zanimljiv i duhovit način prikazali svoj život na Sveučilištu- od same nastave i profesora, preko različitih projekata u kojima su sudjelovali, volonterskih akcija, zajedničkih putovanja i druženja. Naveli su njima najvažnije događaje u studiju i dali preporuke za poboljšanje kvalitete studiranja. Sve su popratili fotografijama i zaslužili gromoglasan pljesak okupljenih.

Matea, Maja i Branimir

Evo što prenose studentice Ira Razumić i Nika Đuho, jedne od akterica studentskog filma:

Hvala svima onima koji su došli i prisustvovali ovom događaju koji je poseban kako za nas, studente prve generacije sociologije tako i profesore koji su nas ujedno i vodili, strpljivo i hrabro kroz ove tri godine. Hrvatsko katoličko sveučilište posebno je po svim svojim karakteristikama. U filmu smo posebno istaknuli odnos profesora prema studentima koji nisu samo broj, već sudjeluju u rastu i razvoju Sveučilišta, a upravo je to ono što ga čini posebnim. U filmu smo progovorili o iskustvima poput volonterstvo, istraživanja, sudjelovanja na Danima sveučilišta i brojnim drugim aktivnostima gdje su studenti bili na prvom mjestu i to svoje mjesto iskoristili za iskazivanje svog interesa i kako bi sve svoje talente mogli podijeliti s drugima. Studiranje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu pamtit ćemo po jako lijepim stvarima i svojim vrlinama usprkos nedostatcima koji su svojstveni jednoj akademskoj razini. Naše Sveučilište odiše solidarnošću, tolerancijom i zajedništvom. Hvala onima koji su nam olakšali sve protekle godine i nadamo se da će se ugodna atmosfera nastaviti i dalje, te da ćemo zajednički stvarati zajedništvo koje nas čini tako posebnim nenametljivim i jedinstvenim u isto vrijeme.

Najbolje studentice  sociologije Marija, Ana i Karla po izboru profesora i asistenata Odjela za sociologiju.

Najbolje studentice sociologije Marija, Ana i Karla po izboru profesora i asistenata Odjela za sociologiju.

Nakon prikazanog filma studenata, zamjenik pročelnika Roko Mišetić i voditeljica godine su nagradili tri studentice koje su se, prema izboru nastavnika s Odjela za sociologije, istaknule radom, zalaganjem i uključenosti. To su Karla Žagi, Marija Žagmešter i Ana Brkić. Čestitamo! Studente je na kraju pozdravio i rektor Željko Tanjić zahvalivši im za njihov dosadašnji rad, ali i kritike temeljem kojih Sveučilište postaje kvalitetnije te im udijelio blagoslov za predstojeće ispitne rokove. Druženje se nastavilo u neformalnom tonu, uz piće i slastice te su se, ne sumnjamo, stvorile nove uspomene koje studiranje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu čine više od same nastave.

Pripremila: Ivana Brstilo

 

Hrvatsko katoličko sveučilište