Poštovani studentice i studenti!

U utorak 3. lipnja predavanje “Logori za Folksdojčere u Hrvatskoj i Jugoslaviji 1944. – 1948.” održat će dr. sc. Vladimir Geiger, znanstveni savjetnik s Hrvatskog instituta za povijest.
Predavanje počinje u 12 sati u dvorani 302.

Na temelju literature i arhivskog gradiva na predavanju će biti prikazani najveći logori za Folksdojčere na području Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata. Logoraši, uglavnom starije osobe, žene i djeca, korišteni su kao radna snaga izvan logora, uglavnom u poljoprivredi. Uvjeti boravka u logorima, posebice higijenski uvjeti i prehrana, bili su više nego oskudni i nedostatni. Prema svim pokazateljima, umiralo se većinom od bolesti, posebice tifusa, premorenosti, zime i gladi.

U historiografiji, publicistici, memoarskoj literaturi, iskazima i svjedočanstvima logoraša, te članova logorske uprave, a i suvremenika te u dokumentima vrlo su različiti navodi, tvrdnje, procjene i poimenični pokazatelji o broju i strukturi logoraša i broju žrtava u logorima za Folkskdojčere u Hrvatskoj. Uz sve, literatura i dokumentacija omogućuju i u pogledu logora za Folksdojčere u Hrvatskoj osnovne pokazatelje.

Radujemo se susretu s vama!

doc. dr. sc. Tomislav Anić

 

Hrvatsko katoličko sveučilište