Aktivnosti profesora

Otvorena je izložba “Priče iz Staljinove ulice”

U četvrtak 17. listopada 2019. godine u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” otvorena je izložba “Priče iz Staljinove ulice” koja govori o 70. godina od rušenja Crkve Sv. Ćirila i Metoda u Karlovcu.
 
Izložbu je otvorila ravnateljica Gradskog muzeja u Karlovcu mr. sc. Hrvojka Božić.
U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta sve prisutne pozdravio je prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, a okupljenima se obratio i kustos izložbe i autor gospodin Igor Čulig te drugi suautor gospodin Tomislav Šegina, prof. Cijelo događanje je moderirao vlč. Vlado Mikšić koji je treći autor izložbe.
Otvorenju izložbe prisustvovao je mons. Nedjeljko Pintarić,
direktor Dijecezanskog muzeja u Zagrebu koji je pozdravio sve okupljene.
 
 
Izložbu je moguće pogledati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na prvom i drugom polukatu.

Prethodne objave:

 • Studijsko putovanje u Vojvodinu u sklopu znanstveno-stručnog skupa “Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini”

  Hrvati u vojvođanskim dijelovima Srijema, Bačke i Banata stoljećima žive i postoje kao istočni, rubni dio hrvatskog naroda i predstavljaju činjenicu u društvenom životu Republike Srbije iako su nerijetko bili predmetom politika negiranja, izloženi raznim pritiscima i marginalizaciji. Ovim znanstveno-stručnim skupom se potakla rasprava i o izazovima negativnih politika jer su u nekim segmentima društvenoga, kulturnoga i političkoga života i nadalje prisutni kada je u pitanju odnos prema hrvatskoj manjini u Republici Srbiji. Novija istraživanja povjesničara, etnologa, lingvista, sociologa i znanstvenika drugih disciplina, su iznjedrila veliku količinu novih podataka i rezultata koji su prezentirani široj javnosti. Jedan od zaključaka skupa je da na negiranje i manipuliranje treba odgovarati činjenicama, ponavljati ih i omogućiti njihovu široku dostupnost u smislu jačanja identitetskih resursa hrvatske manjine, vlastite kulture i svijesti o dugom trajanju na prostoru današnje Vojvodine.

  ... Više
 • Obilježen Dan Odjela za sestrinstvo

  Nakon svete mise koju je predvodio don Rikardo Lekaj, župnik Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli i Sv. Margarete djevice i mučenice u Štinjanu, u Velikoj dvorani HKS-a održana je svečana akademija.

  ... Više
 • Održan je sastanak uprave Sveučilišta s vanjskim suradnicima

  U ponedjeljak 14. listopada 2019. godine u predavaonici jedan u Novoj zgradi održan je sastanak uprave Sveučilišta s vanjskim suradnicima Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

  ... Više
 • Asistent Jakov Žižić sudjelovao je na okruglom stolu o životu i djelu dr. sc. Marka Veselice

  Žižić je naglasio kako je Veselica svojim odvažnim intervjuom njemačkom listu „Spiegel“ 1980. prekinuo hrvatsku šutnju koja je bila nametnuta nakon gušenja reformskog pokreta Hrvatsko proljeće.

  ... Više

Arhiva

Novosti i obavijesti

Najave događanja