Cor Cordi
Srce srcu

Cor Cordi

Srce srcu

Diana Budisavljević u škole – Struka na margine

izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, Pročelnik Odjela za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Prema navodu na mrežnoj stranici narod.hr igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević (2019.) uvršten je u školski kurikul (vjerojatno povijesti!?), odnosno dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za uključivanje u nastavni kurikul.

Pročitaj više >

TJEDAN OBILJEŽAVANJA ENCIKLIKE PAPE FRANJE „LAUDATO SI’ – O BRIZI ZA ZAJEDNIČKI DOM“

doc. dr. sc. Zoran Turza

Nalazimo se u tjednu u kojem se po cijelom svijetu obilježava „Tjedan enciklike Laudato si’“. Enciklikom „Laudato si’“ papa Franjo nas je ohrabrio dajući nam za primjer malenog siromaška iz Asiza – sv. Franju Asiškog koji je na vrlo neobičan način za našu zapadnu civilizaciju živio već sada na zemlji onu eshatološku otkupljenost svega stvorenoga koju mi kršćani ispovijedamo. Možda je došlo vrijeme da napokon shvatimo što nam je to htio reći.

Pročitaj više >

KAKO MOŽEMO SMANJITI BOLOVE U VRATU

doc. dr. sc. Melita Uremović, prim. dr. med.

Kod osoba koje cijeli radni dan provode pred računalom u neprirodnom položaju s glavom prema naprijed, pomoći će na prvom mjestu dobra ergonomska prilagodba radnog mjesta. Stolac bi trebao biti s rukohvatima, visina ekrana podešena u visini očiju, a noge trebaju biti oslonjene na podlogu.

Pročitaj više >

PODCAST, LIVE I LIKE – PANDEMIJA KAO RAZDOBLJE NADAHNUĆA ZA ONLINE EVANGELIZACIJU

dr. sc. Miriam Mary Brgles

Pandemija virusa COVID-19, osim prijenosa svetih misa i online duhovnih obnova, potaknula je neke redovnike i na intenzivan angažman oko dodatne evangelizacije putem online platformi, što je uspješno privuklo brojnu, osobito mlađu publiku.

Pročitaj više >

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO!

prof. dr. sc. prim. Darko Ropac

Neke prilagodbe na koje smo bili prinuđeni zbog raznovrsnih ograničenja pokazale su i svoje dobre strane: zaživjela je nastava na daljinu, poljoprivredni proizvodi dostavljaju se na vrata kupaca, uviđamo kako ne moramo baš svaki dan sjedati u svoje automobile … Stoga na novonastalu situaciju ne treba gledati samo negativistički, jer će se iz nje i puno toga dobroga izroditi.

Pročitaj više >

EKOPOVIJEST I PRIMJER SV. CIPRIJANA

dr. sc. Krešimir Vuković

“Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.
Vrijeme rađanja i
vrijeme umiranja…”
Propovjednik 3:1

Pročitaj više >

I POSTMODERNI ČOVJEK ČEZNE ZA BOGOM

Davor Ivo Stier

Iz ropstva nas može izbaviti samo “Homo Deus”. Suvremeni čovjek zapravo vapi za Njim, čak i kada tvrdi da On ne postoji. A On doista postoji, pravi čovjek i pravi Bog. Ali ne kao evolucija “homo sapiensa”, već kao utjelovljenje Riječi.

Pročitaj više >

PSIHOLOGIJA U KRIZNIM SITUACIJAMA

doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk

Jedno od važnih pitanja je pitanje mogu li se u ovakvim situacijama drugi ljudi osloniti na mene i mogu li se ja osloniti na druge ljude? Nakon prvih trenutaka normalne sebičnosti u teškim životnim okolnostima, kad najprije treba spašavati svoj život i živote svojih bližnjih, možemo li se okrenuti prema drugim ljudima i pitati ih što oni trebaju?

Pročitaj više >