Na 53. sjednici Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) 18. listopada 2016. jednoglasno je odlučeno o dodjeli počasnoga doktorata pročelniku Kongregacije za nauk vjere, predsjedniku Međunarodne teološke komisije, predsjedniku Papinske biblijske komisije i predsjedniku Papinske komisije „Ecclesia Dei” kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru. Akademski čin dodjele prvoga počasnoga doktorata kardinalu Mülleru održan je u srijedu 9. studenoga 2016. na svečanoj sjednici Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Program je molitvom otvorio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Mješoviti pjevački zbor studenata HKS-a izveo je Mozartovu Dona nobis pacem i hrvatsku himnu.

U uvodnome slovu rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zahvalio je i pozdravio sve koji su svojim dolaskom uveličali svečanost, osobito predstavnike hrvatskih političkih, vjerskih i znanstvenih institucija, među kojima izaslanika predsjednice Republike Hrvatske prof. dr. sc.  Matu Granića, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavu Barišića i predsjednika Rektorskoga zbora RH prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića te rektore hrvatskih sveučilišta prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Alfia Barbieria, rektora Sveučilišta u Puli, prof. dr. sc. Marina Milkovića, rektora Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Duška Pavovića rektora Libertas međunarodnog sveučilišta te prof. dr. sc. Josipa Faričića, prorektora za strategiju razvoju i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru.

Rektor Tanjić istaknuo je kako je Hrvatsko katoličko sveučilište u usporedbi s drugima malo i mlado, slavi tek desetu obljetnicu postojanja, no uz potporu svoga Velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića odlučili su tu obljetnicu obilježiti dodjelom prvoga počasnoga doktorata, i to baš kardinalu Mülleru, o kojem najbolje govore njegova djela. „Biti član Međunarodne teološke komisije čast je i radost”, rekao je rektor Tanjić i nastavio: „Kad smo se prvi put okupili na generalnome zasjedanju, u prosincu 2014., bio sam duboko dirnut bratskim ozračjem, organizacijom rada i otvorenošću slobodne rasprave među teolozima. Veliku zaslugu za to ima predsjednik Komisije, uskoro naš počasni doktor, koji rad Komisije vodi i prati s velikom pozornošću, nenametljivo slušajući rasprave i različite argumente. Smireno i s velikom teološkom vještinom i sam ponekad sudjeluje u raspravama pazeći da ne ostavi dojam kako njegova riječ obvezuje ili ima veću važnost od naših stavova i razmišljanja. U neformalnim susretima zanima se za naš rad, za stanje u našim mjesnim Crkvama, na našim učilištima za naša osobna pregnuća. To više sam radostan i zahvalan što je kardinal Müller naš prvi počasni doktor”, istaknuo je rektor Tanjić, zahvalivši mu riječima: „Uzoriti, hvala Vam što ste prihvatili naš poziv i našu odluku te pristali biti prvi počasni doktor našeg mladog i malog sveučilišta. Time ste nam učinili veliku čast i pokazali nam kako veliki mogu pomoći malima da rastu i u znanju, ali i u vjeri, ljubavi i nadi”.

Pozdravnoj riječi časnom skupu obratio se zatim Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić. Nalazeći mnoge poveznice između Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ali i hrvatskoga bića s kardinalom Müllerom, kardinal Bozanić zahvalio je počasnom doktorandu riječima: „Kardinalu Mülleru, domovina je Njemačka, zemlja u kojoj živi mnogo Hrvata, kojima je u vremenima raznih nevolja i progonstava Njemačka postala drugi dom i osobito po crkvenome zajedništvu omogućila duboku suradnju i uzajamnu upućenost dvaju naroda unutar iste kršćanske kulture. Kardinal Müller poznaje hrvatsku dušu i snagu koja nam je potrebna za obnavljanje nade, tako potrebne i Hrvatskoj i Europi. (…) Dok Vam Sveučilište odaje svoje priznanje, u Vašem dolasku i mi prepoznajemo s Vaše strane udijeljenu nam čast. Neka Vas prati snaga Božjega Duha, mudrost Istinskoga svjetla, zagovor blaženoga Alojzija kardinala Stepinca i molitva vjernika Zagrebačke nadbiskupije i cijele Crkve u Hrvatskoj!”

Prof. dr. sc. d.h. Emilio Marin izrazio je osobitu čast što mu je kao predsjedniku Povjerenstva Senata HKS-a, čiji su članovi  bili mons. dr. sc. Ivan Šaško, prof. em. dr. Karl Heinz Menke, prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić i prof. dr. sc. Anton Tamarut, pripala uloga promotora prvoga počasnog doktorata HKS-a, održavši pritom prigodni Laudatio, u kojem se osvrnuo na bogatu i plodnu kardinalovu znanstvenu karijeru te je završio riječima:  “Dodjeljuje se, dakle, prvi doktorat honoris causa Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru, pročelniku Kongregacije za nauk vjere, predsjedniku Međunarodne teološke komisije, predsjedniku Papinske biblijske komisije i predsjedniku Papinske komisije ‚Ecclesia Dei‘, za iznimne doprinose teološkoj znanosti, osobito dogmatskoj teologiji, za neumoran i osobito plodonosan rad na pastoralnome polju, za predan rad na najvišim dužnostima Svete Stolice u pontifikatima Benedikta XVI. i pape Franje, te za nadahnjujuće nesebično zalaganje za pravedniji svijet ispunjen nadom.”

Slijedilo je proglašenje kardinala Müllera počasnim doktorom, čitanje diplome, dodjela Insignia te kardinalovo upisivanje u Knjigu počasnih doktora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Čestitke kardinalu Mülleru uputili su s govornice i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić koji je u svom govoru istaknuo: „Hrvatsko katoličko sveučilište jedno je od najmlađih sveučilište u Republici Hrvatskoj. U relativno kratkom vremenu postalo je prepoznatljivo zbog svoje jedinstvenosti, ali i visoke kvalitete. Ovaj prvi počasni doktorat zorno svjedoči o njegovu rastu i razvoju. Ministarstvu znanosti i obrazovanja važno je da se Sveučilište i dalje razvija te će takvo imati svu potrebnu pomoć u meni i u mojim najbližim suradnicima prvotno iz razloga što se njegova uloga u razvoju pluralnoga društva, kakvo je danas hrvatsko, neprocjenjiva i to na način da humanističke, društvene i znanstvene vrijednosti obogaćuje etičkim i transcendentalnim vrijednostima. Duboko vjerujem da će ono to svoje poslanje u cijelosti i na veličanstven način ispuniti. Želim da Sveučilište nastavi putem kojim je krenulo i da bude obogaćenje društvu u kojem djeluje. Želim da dodjela počasnih doktorata i ova vrsta svečanosti postane pravilom kao svojevrsnom nagradom za izvrsnost u akademskom, kulturnom i društvenom životu.“

Svoju čestitku novom počasnom doktoru kardinalu Mülleru i Hrvatskom katoličkom sveučilištu uputio je i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, koji je izrazio zadovoljstvo odabirom kardinala Müllera za prvoga počasnog doktora Hrvatskog katoličkog sveučilišta te je  istaknuo da Rektorski zbor Republike Hrvatske podržava nastojanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta te se uvijek bori za bolji položaj hrvatskih sveučilišta u sustavu visokog obrazovanja.

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, nakon primanja počasnoga doktorata, održao je zahvalni govor i lectio magistralis pod naslovom „Pitanje o Bogu danas”. U zahvalnome govoru istaknuo je zadovoljstvo kojim prima ovaj počasni doktorat, i to baš u Zagrebu, kao nasljednik u službi poštovana kardinala Franje Šepera, koji je od 1968. do 1981., u vrlo burnom vremenu velikih filozofskih i teoloških promjena, bio prvi pravi prefekt Kongregacije za nauk vjere te je tu svoju službu stavio sasvim pod „lux vera”, što je i misao vodilja Hrvatskog katoličkoga sveučilišta. „Sa zahvalnošću kardinalu Josipu Bozaniću, nasljedniku kardinala Šepera na mjestu zagrebačkoga nadbiskupa i Velikom kancelaru ovoga sveučilišta, ostaje mi želja za Vas, rektore, kao i za sve profesore, nastavnike i studente ovoga sveučilišta, da u svojim znanstvenim težnjama u različitim granama struke uvijek imate na umu taj ujedinjujući izvor i jedan cilj našega čovještva, kako bi tako u plodonosnome dijalogu sa svim ljudima svake kulture i jezika lux vera – to svjetlo istinsko nanovo zapalili za ljude naših dana”, zaključio je svoju zahvalu kardinal Müller.

Svi sudionici dodjele HKS-ova počasnoga doktorata kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru dobili su i prigodne knjižice – spomenice – u kojima se, među ostalim, nalazi i kardinalovo duboko filozofsko-teološko promišljanje o Bogu danas, o izazovima čovjeka i Boga u suvremenom svijetu, koje završava riječima: „Pitanje o Bogu za današnje je ljude zacijelo intelektualni, ali još i više egzistencijalni izazov. U pogledu smrti vjera stoji pred posljednjim ispitom. Kao svijetli primjer može nam poslužiti odgovor blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, kad su mu njegova biskupska subraća predložila da iz zdravstvenih razloga predsjedniku države Titu uputi molbu za otpust. Odgovor kardinala glasio je: „Ti se sjećaš višekratnih izjava maršala Tita, da dok je on tu, mene ne će biti u Zagrebu. Gospodin maršal si valjda utvara da jako žalim za Zagrebom. Ni najmanje me ne vuče želja za Zagrebom niti za kakvim položajem. Moja jedina ambicija na ovome svijetu jest izdržati do kraja i preminuti u milosti Božjoj”.

U glazbenom dijelu programa uz Mješoviti pjevački zbor studenata HKS-a sudjelovala je studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Lara Rimac. 

Spomenicu možete preuzeti na linku.

Izvor: HKS/ www.ika.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište