Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić na poziv Veleposlanstva Države Izrael pri Svetoj stolici otputovao je u četvrtak 7. travnja 2016. godine u Rim odakle će s rektorima drugih deset katoličkih sveučilišta iz Meksika, Čilea, Hondurasa, Ukrajine, Italije, Kenije, Mađarske, Poljske i Indije otputovati u Izrael.

 

Cilj ovoga putovanja, organiziranog i uz podršku Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta, kojega je naše sveučilište član, višestruk je: upoznavanje sa sveučilištima i visokoškolskim sustavom u Izraelu te uspostava odnosa između katoličkih sveučilišta i sveučilišta u Izraelu, posjet Yad Vashemu i Muzeju holokausta, upoznavanje modernog Izraela i njegovih postignuća kao i susret s predstavnicima vjerskih zajednica te posjet svetim mjestima. 

Rim3

Za vrijeme dvodnevnog boravka u Rimu rektor Tanjić i predstavnici katoličkih sveučilišta posjetili su židovski geto i sinagogu gdje su bili dionici molitvenog slavlja početka Šabata.

Rim2

 

Nakon molitve bili su sustolnici na obiteljskoj večeri koju je njima u čast pripremila obitelj izraelskog veleposlanika Njegove ekselencije gospodina Ziona Evronija. Na večeri su bili i kardinal Državni tajnik uzoriti Pietro Parolin i prefekt Kongregacije za katolički odgoj uzoriti kardinal Giuseppe Versaldi. Tom je prigodom rektor veleposlaniku i dvojici kardinala darovao monografiju o rektorskom lancu i knjigu Esther Gitman “Kad hrabrost prevlada” o spašavanju Židova za vrijeme II. svjetskog rata na engleskom jeziku.

 

 

Fotografija: L'Osservatore Romano Fotografija: L'Osservatore Romano

U subotu su rektori i prorektori katoličkih sveučilišta prisustvovati generalnoj audijenciji na Trgu sv. Petra i kratko se susreli sa Svetim Ocem papom Franjom.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište